Although it was not a requirement that the new Johns Creek High be designed and constructed to achieve a specific LEED Certification rating, it is generally accepted as a responsible and good practice to follow many of the guidelines and standards established by the United States Green Building Council for all new building projects. The following list identifies many of the Sustainable Design features that have been incorporated into the design and construction of the Johns Creek High School Project.

1. The design team prepared and implemented an Erosion/Sediment Control Plan to control soil erosion of the site.
2. The General Contractor endeavored to prevent sedimentation from the construction operations to negatively affect the storm sewer or streams on or adjacent to the school property.
3. The General Contractor endeavored to prevent air pollution from dust migration during construction grading operations.
4. The building was constructed on a previously developed site located within ½ mile of a residential neighborhood and within ¼ mile of at least 10 basic services with pedestrian access to those basic services.
5. An extension of the Johns Creek Greenway was constructed through the school property to promote pedestrian access to and through the site. As an added benefit, the pedestrian bridge crossing the site’s interior stream and wetlands area serves as an observation platform or outdoor classroom to allow viewing of the undisturbed natural habitat occurring at the stream bed below.
6. The building has been constructed with two stories to minimize the building’s footprint and the overall impact on the site.
7. The parking lot capacity does not exceed zoning requirements and car pool drop-off and pick-up areas have been provided.
8. Open space was provided on the site equal to and greater than the building footprint.
9. Landscaping plant materials are native or adaptive to the region and selected for their drought tolerance. Turf grass areas have been minimized to reduce irrigation water usage.
10. Shade trees have been provided within paved parking areas to minimize heat island effect.
11. Site lighting fixtures for sports fields, parking area and pedestrian walk way lighting have been selected to minimize bleed-over onto adjacent properties to reduce sky-glow and reduce glare.
12. The landscaping irrigation system was designed to be high-efficiency with capability of connection to Fulton County’s Re-Use Water System..
13. The Building’s water supply plumbing systems serving the toilets, urinals and HVAC closed loop Water Source Heat Pump System have been designed to allow for future connection to Fulton County’s Re-Use Water System.
14. The exterior building envelope, HVAC and Lighting systems have been designed to improve energy performance in compliance with the minimum standards of ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004.
16. Many of the building’s window and curtainwall systems have been designed utilizing high performance glass to minimize heat loss/gain and reduce glare into interior spaces.
17. The General Contractor established a Construction Waste Management Plan to sort and separate construction waste materials to recycle viable construction bi- products for reuse.
18. The Building’s ventilation systems were designed to meet or exceed rates as established by ASHRAE Standard 62.1-2004.
19. The building and grounds have been designated by the Fulton County School System as non-smoking buildings and grounds.
20. Prior to occupancy, the Contractor will perform a flush-out of the Building’s HVAC systems, as well as replace all filters for Air Handling Equipment.
21. The building has been designed to maximize interior daylighting with windows provided in approximately 90% of all classrooms. Clerestory and curtainwall windows have been provided in main entrance lobbies and corridors.
22. The majority of all stairways have been provided with window wall systems to provide natural daylighting and provide visibility into the spaces from the building exterior to enhance security.
23. The front elevation and entranceway into the building has been oriented to face due south to take advantage of direct sunlight during the greater part of the day.
24. The building has been designed with an increased building perimeter to enable more interior spaces to be located at exterior walls to accommodate windows and take advantage of exterior views.
25. The building has been provided with several fixed exterior shading devices at windows, including large overhangs, canopies, light shelves and operable interior blinds.
26. The building’s exterior lighting systems have been provided with an automatic photocell-based lighting control system.
27. The roofing system provided over the majority of the building utilizes a white ceramic granular surface to minimize heat gain/heat island effect

CGL S A R CHI T E C T S , IN C .
2 5 0 0 C umb e r l a n d P k w y
S u i t e 3 5 0
A t l a n t a , G e o r g i a 3 0 3 3 9
4 0 4 . 7 3 3 . 5 4 9 3 ( v o i c e )
4 0 4 . 7 3 3 . 6 8 0 4 ( f a x )
w w w . c g l s a r c h i t e c t s . c om